Vse za petje na enem mestu

Anemarija Štefančič

Igranje klarineta, umetniška gimnazija Koper, smer solo petje, nato Univerza za glasbo in upodabljajoče umetnosti na Dunaju (Universität für Music und darstellende Kunst Wien), kjer je januarja 2015 tudi z odliko diplomirala. 

Njeni pevski učitelji na tej poti: Nina Kompare Volasko, Uni. Prof. Bernhard Adlerja, Uni. Prof. Gabriele Lechner

Junija 2018 je na Dunaju uspešno magistrirala iz operne smeri, pod očesom režiserja Reta Nicklerja in dirigenta Christopha Meierja.

Svoje znanje redno nadgrajuje na različnih seminarjih pri svetovno znanih profesorjih in pevcih, kot so:  Christa Ludwig, Kassimira Stoyanova, Neil Sicoff, Marjana Lipovšek, Barbara Pearson, Maartin Koningsberger in drugi.

Leta 2008 je na  tekmovanju mladih slovenskih glasbenikov TEMSIG na regijskem dosegla zlato priznanje ter prvo nagrado, na državnem tekmovanju pa je dosegla zlato priznanje in drugo nagrado. 

Kot solistka redno nastopa z različnimi komornimi zasedbami in orkestri tako doma kot tudi v tujini. 

Od februarja 2016 je članica opernega studia SNG Opere in baleta Ljubljana, kjer je v marcu 2017 kot Marcellina debitirala v Mozartovi operi Figarova svatba. 

V času študija je debitirala v vlogi Proserpine v Monteverdijevem Orfeju, Irene v Händlovem Tamerlanu, Marie v operi Die verkaufte Braut Bedřicha Smetane, Margeurite v operi Faust Charlesa Gounoda ter naslovni vlogi Donizettijeve opere Maria Stuarda. Sdelovala je z različnimi dirigenti, zbori, orkestri ter komornimi sestavami, kot so: Akademski pevski zbor Univerze na Primorskem, komorni zbor Aegida ter Tarsia Consort pod vodstvom Ambroža Čopija, Pihalni orkester Kovinoplastika Lož pod vodstvom Alojza Lopiča ter Tadeja Jermana, Pihalni orkester Idrija pod vodstvom Domna Prezlja, Pihalni orkester Koper pod vodstvom Darije Pobega, Komorni obalni orkester pod vodstvom Aleksandra Spasiča, Ansambel flavt FlavtIstra pod vodstvom Alenke Zupan,…

Svoje znanje si zelo želi predajati učencem. 

Poleg petja klasične glasbe pa se navdušuje tudi za popularno glasbo. Tako je nastopila že z nekaterimi zvenečimi imeni popularne scene, kot so Oto Pesner, Rudi Bučar, Eroika, Lea Sirk, Klapa Šufit.

V Glasbeni šoli Logatec, je v sklopu Abonmaja za mlade poleg koncerta, svoje znanje predajala tamkajšnjim učencem petja. Od leta 2011 vodi ženski pevski zbor Kr'snice, ki pa se pod njenim vodstvom uspešno predstavlja po Sloveniji in tujini. 

Trenutno se šola za poučevanje petja v Akademiji za glas pri Nataši Nahtigal.  
Anemarija Štefančič