Vse za petje na enem mestu

Kristjan Virtič

Čeprav Kristjan igra kar nekaj inštrumentov in ima formalno izobrazbo iz klavirja in glasbene teorije, se je vedno najbolj navduševal nad človeškim glasom. 

Kristjan pravi, da je 'pravi piflar' kar se tiče glasu. 

S svojim glasom se intenzivno ukvarja od leta 2008 dalje. Njegovi pevski pedagogi so bili Nataša Nahtigal, Boštjan Korošec, in kar nekaj tujih pevskih učiteljev, Benny Meza, Jeff Mathena in Tyler Wysong (Brett Manning Studio, Nashville).

Zelo ga zanima znanost o glasu, kako deluje, zakaj tako deluje in kako najti rešitev za vsak glas posebej.

V svoji diplomski nalogi je podrobno raziskal gospel glasbo in vpliv glasbe na človeka. Leta 2017 se je povezal z Johnom Hennyjem iz Los Angelesa, ki velja za enega vodilnih učiteljev v vokalni industriji v svetovnem merilu. Opravil je tečaja "New science of singing" in "Voice science simplified", kasneje pa končal "Cetrtificied Associate Program" in postal prvi uradni sodelavec John Hennyja na svetu.

Še posebno strast mu predstavljajo harmonije, večglasno petje ter petje brez inštrumentov (acappella) oziroma imitacija inštrumentov z glasom (obvlada beatbox in imitira različne inštrumente, od trobil do električne kitare). 

Veliko izkušenj s tovrstno glasbo si je nabral v skupinah v katerih deluje. Od leta 2008 poje v svetovno znanem vokalnem orkestru Perpetuum Jazzile in ga od leta 2016 tudi glasbeno vodi, kot član petčlanskega umetniškega vodstva. Poleg tega poje tudi v popularni skupini Bassless, s katero je med drugim nastopil na EMI, navdušili v šovu Slovenija ima talent, na Slovenski popevki in še marsikje. Bili so nominirani in prejeli najprestižnejše acappella nagrade v svetovnem merilu. Dolga leta poje tudi v gospel kvartetu 4Given, projektno pa sodeluje še z mnogimi priznanimi glasbeniki. 

Za vse omenjene skupine piše tudi vokalne aranžmaje. 

S temi skupinami je tako rekoč prepotoval svet; nastopil je že v skoraj vsaki evropski državi, Ameriki, na Kitajskem in v Avstraliji. Letno je na odru v povprečju okoli 85x.

Vso to znanje in izkušnje z velikim veseljem in zanosom predaja učencem. V studiu dela z učenci individualno, vodi pa tudi šolo za petje harmonij in skupinske vaje, kjer se poleg vokalne tehnike učijo večglasnega petja, ritma, raziskujejo različne barve glasu in skupno glasovno barvanje. 

Kristjan najnovejša odkritja na področju znanosti o glasu sproti vkomponira v vaje. Učencem pomaga do samozavesti in večjega glasovnega razpona. Specializiran je za doseganje hitrih rezultatov, dela s čistimi začetniki kot tudi z uveljavljenimi pevci in vaje prilagaja stopnji predznanja. 

Sam je živ dokaz, da tehnika deluje - preden se je "vrgel" v tehniko, je imel z višinami velike težave, v zborih je pel bariton, sedaj lahko zapoje visoki ženski C (C3), v skupinah poje prvi tenor in na dober dan njegov glasovni razpon obsega kar štiri oktave.

Verjame, da se prav vsak lahko nauči peti (tudi marsikdo, ki misli, da nima posluha, v kar se je na lastna ušesa že večkrat prepričal). 

Facebook: Kristjan Virtic - Vocal Coach/Singer/Arranger/Choir Leader

Kristjan Virtič