Pogovor & inspiracija

85% petja je v glavi

Pri samem petju je odnos do samega sebe veliko bolj pomemben kot treniranje tehnike.

Nekateri celo pravijo, da je 99% dobrega petja samozavest.

Nisem dober. Ne znam peti. Ko bi le lahko pel kot.. Ali…Tak kot sem, sem si všeč. Sem sposoben. Učil se bom, da bom še boljši. Pri pevecu, ki je samozavesten in trenira tehniko, so rezultati neprimerljivo boljši kot pri pevcu, ki dvomi vase in nikoli ni zadovoljen sam s seboj. Super je, če imamo radi svoj glas in ga sprejmemo, hkrati pa realno poznamo njegove prednosti in slabosti. Tako bomo lahko maksimalno izkoristili svoj pevski potencial, ki ga ima prav vsak izmed nas. Če sprejmemo svoj glas in ga uporabljamo takega kot je, potem ni potrebno, da imamo glas ‘’Whitney Huston’’, da nam bo uspelo. Legendarni pevci so tudi pevci, ki nimajo tako močnih vokalnih sposobnosti, imajo pa unikaten glas in unikatno sporočilo, ki je ljudem všeč. Ljudje radi poslušajo pevce, katerim verjamejo in s katerimi se lahko poistovetijo.

Zakaj je potem pevska tehnika tako potrebna?

Prvič zato, da pevec obdrži zdrav glas in lahko neomejeno ustvarja brez skrbi za svoje glasilke. Drugič pa zato, ker z rednim vsakodnevnim treningom spoznavamo sami sebe in svoj glas, čutimo kako se odziva v posameznih situacijah ter ga počasi začnemo obvladovati. Pridobimo nove ideje, kam vse nas glas lahko popelje in odkrivamo nove barve glasu ter širimo razpon. Če ima pevec dobro tehniko, svoje ideje med ustvarjanjem veliko lažje prenese v petje.

Pomembno je, da skozi celoten proces učenja tehnike ostanete to kar ste.

Torej, kombinacija učenja tehnike in spoznavanja svojega inštrumenta, na drugi strani pa samozavestno petje brez dvoma o sebi. Samozavesten pevec si zna poiskati pravega učitelja zase in prave napotke, saj posluša sebe in svoje telo. Če čuti, da mu vaja ne paše, jo ne vadi, če mu učitelj ne paše, ga zamenja.

Na svetu je toliko različnih ljudi, različnih učiteljev in nasvetov. Nekaterim pomaga to, drugim ono, nekaterim paše ta lestivica, drugim ona, nekateri se dobro ujamejo s tem učiteljem, drugi z onim. S tem ni nič narobe, pomembno pa je, da si poiščete, kaj ustreza vam. Učite se in iščite prave odgovore za vas in ne dvomite v vaše občutke. Razvijati morate sami sebe in svoj stil ter med celotnim procesom učenja tehnike ostati sami sebi zvesti. Sami sebi ste najboljši učitelj.

Ko vadite tehniko, skušajte odgovore na svoja vprašanja iskati tudi sami.

Sprašujte se:
Mi je v tej lestvici všeč moj glas? Mi ta vaja pomaga? Pri tem me boli grlo, kaj lahko storim? Zakaj mi je na uri petja petje lažje? Kaj takrat delam drugače? Zakaj mi je danes petje težje? Zakaj sem danes med petjem bolj utrujen? Zakaj me pri te vaji boli grlo? Zakaj mi glas na posnetku ni všeč? Kako lahko pojem drugače, da mi bo glas na posnetku všeč? Zakaj na tem tonu nisem točen in kako lahko to popravim?

Ne ozirajte se za tem, kaj si misli vaša okolica in počnite v življenju to kar čutite.

Lahko reči, težko živeti. Zares težko se je požvižgati na to, kaj si mislijo sosedi, prijatelji in druga okolica. Morate pa se zavedati, da vaši najbolj zvesti fani ne bodo samo vaši prijatelji ali družina. Pomembno je, da si na svojo stran pridobite ljudi, ki ste jim všeč taki kot ste, ki jim je všeč vaš glas in vaša glasba.

Kaj če še nimam svoje glasbe?

Če še nimate svoje glasbe, lahko s tem delom začnete danes. Vsi kvalitetni produkti zahtevajo svoj čas, zato prej ko začnete, prej boste imeli v rokah pravi produkt. Poiščite si učitelja petja, učite se igranja inštrumenta, začnite sodelovati z glasbeniki, spoznavajte svoj glas ter stil glasbe, ki vam in vašim glasovnim sposobnostim paše.

Kaj pa če še nisem dovolj dober?

Potem je dobro, da se tega zavedate in si poiščete pomoč na področjih, na katerih vam še manjka znanja. Pomembno je, da verjamete vase in imate vizijo. Pa seveda veliko energije za delo in potrpežljivosti. Vse zahteva svoj čas. Nekateri pravijo, da je za obvladovanje določenega področja potrebnih 10000 ur vaje. Zato je pomembno, da na poti učenja uživate. Ne mislite samo na vaš cilj, naj vam bo celotna pot do tja pustolovščina. Uživajte na vsakem koraku, uživajte v pevskih vajah, pri petju vsake pesmi in v ustvarjanju, pisanju pesmi ter sodelovanju z drugimi ljudmi v glasbeni industriji.

Tabla vizije

Napišite, narišite ali nalepite slikice vaše vizije za prihodnost na karton in si ga obesite v sobo, kjer ga boste lahko vsak dan videli in se spomnili kakšno življenje želite živeti. Ustvarite si svojo tablo vizije. Kaj si želite v prihodnosti? Kakšno službo? Kašno kariero? Denar? Zdravje? Ljubezen? Bodite kreativni in uživajte v ustvarjanju svojih želja in prihodnosti.

Bolj ko boste spoznavali samega sebe, bolj boste poznali svoj inštrument.

Mogoče boste spoznali, da si želite, da petje postane vaše življenje in si želite vaditi še več, mogoče boste prišli do spoznanja, da je petje samo vaš hobi in sprostitev. Če je petje vaše življenje, vztrajajte, delajte in si zaupajte. Poslušajte pevce, ki so vaši idoli, poslušajte njihove žive nastope, berite biografije velikih zvezd in knjige, ki pomagajo k pozitivnemu razmišljanju in razvijanju ustvarjalnosti.

Ene takih so:
THE WAR OF ART – Steven Pressfield
LINCHPIN – Seth Godin
THE ARTIST’S WAY – Julia Cameron
UČBENIK ŽIVLJENJA – Martin Kojc
THE SECRET – Rhonda Byrne

Vas je strah? To je dober znak. Strah je dober. Kot dvom o sebi, je tudi strah indikator. Strah nam pove kaj v življenju moramo početi. Zapomnite si eno pravilo: bolj kot se bojimo določenega dela, bolj sigurni smo lahko, da je to tisto kar moramo početi. Steven Pressfield (The War of Art)

Mišljenje ima čudežno možnost, da se uresniči, da manifestira samo sebe, da nastopa kot vidni pojav v materialnem svetu. Samo to, kar si nekdo predstavlja, da obstaja ali da bo postalo, more zanj obstajati ali se zgoditi in nič drugega. Martin Kojc (Učbenik življenja)

Sorodne objave