Telo kot inštrument

Glasovni registri

Včasih smo veliko uporabljali izraz ‘registri’, danes pa moderne metode poučevanja rajši uporabljajo izraz ‘one voice’ in petje preko celotnega razpona poučujemo malce drugače. Kljub temu pa toni, ki jih pojemo, zavibrirajo različne dele našega telesa in to je lepo razloženo v tej epizodi.

Različne tone v telesu čutimo na različnih mestih. Nizke tone čutimo v prsnem košu, visoke tone čutimo v glavi, srednje tone pa čutimo nekje na sredini. Tam kjer tone čutimo, tam lahko rečemo, da toni resonirajo.

Prsni register, register v glavi in miks

Glede na to, kje tone čutimo oziroma kje toni vibrirajo, poimenujemo prsni register, srednji register (miks) in register v glavi. Prsnemu registru bi lahko rekli tudi spodnji register, registru v glavi pa zgornji register.

Z vibracije, ki jih čutimo v prsnem košu, vratu ali glavi se lahko pevci orientiramo ter si pridobimo občutek za pravilno petje. Pevci, ki dopustijo, da toni vibrirajo v pravem delu telesa, brez problema pojejo nizke in visoke tone z naravno barvo glasu. Področju, kjer se spodnji in zgornji register prekrivata rečemo miks. To so toni, ki resonirajo tako v prsnem košu, kot tudi v glavi in so najbolj pogosta mesta problemov za pevce.

Dobri pevci vedo kako prsni register povezati z registrom v glavi, brez da pri tem spremenijo barvo glasu. Na prehodih ostanejo sproščeni, se ne naprezajo in glas se jim ne zlomi.

Pomembno je ločiti vibracijo tonov od pozicije grla!

Ena glavnih napak pevcev je ta, da na nižinah grlo postavljajo dol, na višina pa ga vlečejo gor, kot da bi z grlom želeli doseči ton in slediti vibracijam v telesu. Pozicija grla mora biti pri petju visokih in nizkih tonov na istem, govornem mestu, kljub temu, da se občutek tonov na nižinah v prsnem košu na višinah pa v glavi..