Telo kot inštrument, Upevanje

Izdih med petjem

Izdih je tisti, ki ustvari zvok, zato je optimalni izdih ključen za dober zvok. Izdih nastane tako, da se prepona sprošča, pritiska od spodaj na pljuča in iz njih iztiska zrak.

Med petjem se gasilki lahko odpirata in zapirata tudi do tisočkrat v eni sekundi in prav zato mora biti izdih med petjem počasen, majhen in enakomeren.

Če je izdih prevelik, zrak zastaja pod glasilkami in pritiska nanje.

Prispodobo o zožani avtocesti smo uporabili že pri opisovanju pomembnosti prožnega prsnega koša. Ta prispodoba je odlična za predstavo, da za petje potrebujemo zelo malo zraka.

Sapnik je na primer šestpasovnica, mesto, kjer so glasilke, ki ustvarjajo zvok, pa dvopasovnica. Bolj ko so avtomibili počasni in se enakomerno gibljejo, lažje se bodo razporedili v zožano cesto. Sicer bo nastal velik zastoj.

Pogosto za petje visokih tonov še bolj pritisnemo zrak in se napnemo. Veliko lažje nam bo peti visoke tone, če bomo pri petju uporabili manj zraka, torej manjši izdih. Za visoke tone se glasilke odprejo in zaprejo večkrat v eni sekundi kot za nizke tone, zato je prehod za zrak pri petju visokih tonov manjši in za petje visokih tonov potrebujemo manj zraka.

Sorodne objave