Telo kot inštrument

Nastanek nizkih in visokih tonov

Glasilke se v našem grlu krčijo (krajšajo, debelijo) in raztegujejo (tanjšajo, daljšajo). Krajše debelejše glasilke vibrirajo počasneje in ustvarjajo nižje tone, daljše tanjše glasilke vibrirajo hitreje in ustvarjajo višje tone. Raztegnjene glasilke lahko vibrirajo hitreje zato, ker se na njih ustvari večja napetost.

Notrajnosti našega pevskega inštrumenta ne vidimo.

Učenje petja je prav zato, ker svojega pevskega inštrumenta ne vidimo, malo bolj zapleteno. Kako nadzorovati svoje glasilke, če jih ne čutimo in ne vidimo? Veliko si lahko pomagamo že, če poznamo, kako glasilke proizvajajo nizke in visoke tone.

Za petje višjih tonov se glasilke raztegnejo.

Med tem, ko se glasilke raztegujejo, se tudi tanjšajo, na njih se povečuje napetost in zato lahko vibrirajo hitreje ter proizvajajo višje tone. Glasilke se za petje najnižjih tonov skrčijo in skrajšajo.

Krčenje in raztegovanje glasilk je zelo prefinjen proces, uravnavan z mišicami in hrustanci. Poenostavljeno pa ga bomo nakazali z nagibom ščitastega hrustanca, ki si ga lahko ogledate v videu. Majhni premiki, ki imajo velik vpliv na naš glas.

Sorodne objave