Upevanje

Na visokih tonih mi glas odpove

Če pevcu glas na višinah odpove, je možno, da ima prekomerno napetost v mišicah okoli glasilk, poškodovane glasilke ali pa za petje uporablja preveč moči. Video je posnet kar nekaj let nazaj, zato se je nekaj metod v tem času že spremenilo. Kljub temu ga priporočam, če si želite razširiti znanje v različnih načinih poučevanja.

Poglejmo si obe možnosti:
1. Preglasno petje ali prekomerno napete mišice okoli glasilk
Če glasilke na nižinah zares močno obremenimo in jih stiskamo z mišicami, se lahko zgodi, da nam glas na visokih tonih odpove. Za sprostitev mišic poskusite z vajami od višjega tona proti nižjim tonom, saj vam te vaje dajo možnost začutiti register v glavi. Bodite potrpežljivi in jih vadite vsak dan večkrat po manj časa (cca 10min). Vaje so predstavljene v zgornjem videu.

2. Poškodba glasilk (otekle glasilke, vozlički)
V kolikor nobena od predlaganih vaj ne pomaga, je verjetno vzrok zdravstven, zato je dobro, da obiščete zdravnika za glasilke.  Zdravnik za glasilke bo ocenil vaše stanje glasilk in vam predpisal ustrezno zdravljenje.

Pomembno je, da si poiščete učitelja, ki ima znanje na področju zdravljenja poškodb na glasilkah in z njim počasi spoznavate svoj glas ter se ga naučite pravilno uporabljati med govorom in petjem. S tem si boste pozdravili glasilke, se naučili pravilno uporabljati svoj glas ter poskrbeli, da se poškodbe na glasilkah ne ponovijo.