Telo kot inštrument

Optimalno dihanje med petjem

Petje je sestavljeno iz vdiha in petja fraze, med katero poteka izdih. Lahko bi rekli, da je dihanje kot motor našega pevskega inštrumenta. Z optimalnim vdihom postavimo glasilke v naravno lego, z optimalnim izdihom pa jih lahko v naravni legi obdržimo.

Zakaj se moram pri petju učiti dihanja, če dihati že znam?

Zaradi vsakodnevnega stresa, nepravilne drže in drugih neoptimalnih navad včasih pozabimo, kaj pomeni optimalno dihanje. Velikokrat dihamo preplitko. Optimalno dihanje pa je ključno za dobro in zdravo petje.

Optimalen vdih postavi glasilke v naravno lego.

Če je naš vdih premočan, preglobok ali preplitek, bo to postavilo glasilke v nenaravno lego. Glasilke so strunice našega inštrumenta, zato je naravna lega glasilk ključnega pomena za dober zvok.

Optimalen izdih obdrži glasilke v naravni legi.

Izih je tisti, ki zavibrira glasilke in ustvari zvok. Če je izdih premočan, prekomerna količina zraka pritiska na glasilke od spodaj, zato ne zmorejo ostati v naravni legi. Pogosto se v tem primeru dvignejo iz naravnega položaja višje, naš glas pa zveni bolj ozek. Ali pa se mišice v in okoli glasilk prekomerno napnejo ter naš glas postane bolj napet in grlen.

Sorodne objave