Telo kot inštrument

Pevce delimo v 4 skupine

Prej osvojite pravilno tehniko, prej lahko neomejeno ustvarjate. Pevce delimo v štiri skupine:

1. skupina – Pevci, ki na višinah stiskajo (chest pullerji)

Pevci prsni register vlečejo v višine in ne znajo gladko preiti iz prsnega registra v register v glavi. Pri petju višin si pomagajo z grlenimi mišicami, dvigovanjem glave in raztegovanjem ust.

2.skupina – Pevci, katerim na višinah se glas zlomi

Ti pevci nižine pojejo s polnim glasom, na višinah pa se jim glas zlomi v falsetto, to je šibek, zračen glas, ki je popolnoma druge barve kot naš naraven glas.

3.skupina – Pevci, katerih glas je prešibak in pretih

Pogosto so to zborovske pevke. Ti pevci ne uporabljajo prsnega registra, zato je njihov glas na nižinah in višinah pretih in prenežne barve.

4.skupina – Pevci, ki so se že naučili povezati svoj glas od nižin do višin

Tovrstni pevci znajo uporabljati takoimenovani miks, to pomeni, da znajo gladko preiti med prsnim registrom in registrom v glavi.

Za vse tri prve skupine imamo specifične vaje, ki pevcem pomagajo začutiti njihov naraven glas in ga uporabljati na celotnem razponu. Pevci, ki stiskajo mišice se učijo, kako sproščeno peti polne višine. Pevci, katerim glas se lomi, se naučijo kako povezati glas na višinah in obdržati svojo barvo glasu. Pevce, ki pa so pretihi, pa naučimo na nižinah uporabljati prsni register in že samo s tem se jim jakost glasu vsaj poveča.

Vaje za pevce v četrti skupini so usmerjene v vibrato, dolge tone, stil, fraziranje, petje harmonij, iskanje različnih barv glasu, itd. Pri pevcih primarno stremimo k tem, da jih čim prej postavimo v četro skupino, nato pa s tehniko njihov glas krepimo ter jim pomagamo osvojiti zakonitosti stila, ki ga želijo izvajati.

Sorodne objave