Vse za petje na enem mestu

Pevski inštrument - povzetek

Če poznamo osnove delovanja našega pevskega inštrumenta, lahko postanemo sami sebi učitelji. Potem eksperimentirajmo in ustvarjajmo z glasom. Odkrivajmo svoj glas, ker je naš in ker je odličen ter popolnoma unikaten.

Pevski inštrument je naše telo. 

Glasilke, strunice inštrumenta, z izdihom ustvarijo zvok. Glede na to, kako hitro vibrirajo ustvarijo različno višino tonov. Zvok, ki nastane na glasilkah, se v naših ceveh (žrelu, ustni in nosni votlini, sinusih) okrepi in obarva. 

Preden se lotimo petja lahko naredimo nekaj vaj za telo: Zavrtimo ramena in zmasirajmo prsno mišico, sprostimo čeljustni sklep, zaokrožimo z jezikom in sprostimo kolena. Lahko malce poskočimo in začutimo svoje telo od glave do pet.

Lahko zapojemo kakšno lestvico, ali naredimo kakšno vajo s slamico (glej Glavne vaje upevanja), ali pa kar zapojemo kakšno lažjo pesem. Uživajmo med petjem.  

Če vam kakšen del ne gre in ga želite izpopolniti, lahko pomislite na naslednje: 

1. Kakšen je vaš vdih med petjem? Je vaš čeljustni sklep sproščen? Čutite med vdihom premikanje reber? Gre vaš trebuh med vdihom malce ven?

2. Kakšen je vaš izdih med petjem? Gre trebuh počasi nazaj ali ga potiskate noter? Se rebra počasi spuščajo? Ali uporabljate za petje veliko zraka?

3. Igrajte se z oblikovanjem ustne votline in pomislite na to: Kdaj vaš glas najlepše zazveni? Kaj se zgodi, če na visokih tonih bolj odprem usta? Kaj pa če manj odprem usta? Kje je moj jezik? Kaj se z mojim glasom zgodi, če ga dam malo bolj naprej ali malo bolj nazaj? Kje imam grlo? Kaj če dam jezik bolj dol? Ali bolj gor?

Igranje s svojim glasom je pomembna sestavina učenja petja. Tako spoznamo sebe in svoj glas. Spoznamo, kje najbolje zvenimo, predvsem pa kje se v svojem glasu najbolje počutimo. 

Tako kot smo rekli, vsaj pol časa med učenjem bodimo v ustvarjalni sobi, tam kjer samo pojemo in uživamo. Ko pa boste v šolski sobi, razmišljajte o zgornjih točkah in počasi boste svoj inštrument postavili v bolj optimalno ravnotežje in veliko lažje peli preko celotnega razpona.