Telo kot inštrument

Sproščeno telo in dobro petje

Ker je inštrument za petje naše telo, vse kar vpliva nanj, vpliva tudi na naš glas. Pogledali si bomo štiri glavne prekomerne napetosti v telesu, ki nam lahko onemogočajo, da bi naš glas polno zvenel. Z redno pravilno vajo se bomo naučili te napetosti sprostiti.

Preden se lotimo petja, je dobro, če svoje telo malo razgibamo. Kot bi želeli športno ogreti svoj inštrument. Zaokrožimo z glavo, rameni, malo poskočimo in začutimo svoje telo od glave do pet. Če se v svojem telesu dobro počutimo, med petjem bolj uživamo, posledično pa naš glas zveni veliko bolj naš in naraven.

Pri petju nas najbolj pogosto ovirajo štiri prekomerne napetosti:
– napetost v čeljustnem sklepu,
– napetost v jeziku,
– napetost v ramenih,
– napetost v kolenih.

Čeljustni sklep:

Če se z roko primemo na vsaki strani lic ob čeljustnem sklepu in močno stisnemo zobe, kot bi želeli narediti močan ugriz, začutimo, da se pod prsti pokrči mišica. Tej mišici rečemo mišica žvekalka.

Med petjem je dobro, da je ta mišica čim bolj sproščena. Za vajo jo lahko masirate in sproščate tudi med petjem pesmi.

Jezik: Ste vedeli, da je jezik edini organ, ki se lahko premika brez kosti in sklepov? In da brez njega ne bi mogli izgovarjati glasov?

Jezik je kar velika mišica, ki nam med petjem lahko zelo pomaga, lahko nas pa tudi ovira. Še posebej pri petju visokih tonov se zelo rad pokrči nazaj in nam ne pusti, da bi glas na visokih tonih polno zazvenel. Sproščanje jezika na visokih tonih nam lahko zelo pomaga pri polnem, lahkotnem petju višin.
Prsna mišica: V videu ste videli, kako lahko sprostimo prsno mišico. To vajo lahko naredite večkrat čez dan, tudi med delom, čakanjem na banki, gledanjem televizije.

Kolenski sklep: Naša kolena naj bodo med petjem malce pokrčena.

Če so popolnoma zravnana, se naša teža težko lepo razporedi na stopala, petje pa je lahko zato manj stabilno.

Sorodne objave