Vse za petje na enem mestu

Glavne vaje upevanja

Thumb vaje za upevanje 1

Glavne vaje za upevanje

Vaje s polzaprtimi usti ali po agleško SOVT (semi occluded vocal tract) so vaje, ki jih največkrat uporabljamo za upevanje, saj pomagajo glasilkam, da se postavijo v naravno lego ter hkrati trenirajo notranje mišice glasilk za najbolj optimalno delovanje.

Thumb vaje za upevanje 2  1

Slamica - čudežni pripomoček

Vaje s slamico so sprva uporabljali zdravniki za zdravljenje poškodovanega glasu, saj so imele zelo dober učinek na zdravljenje. Kasneje so učitelji govora in petja ugotovili, da je slamica odlična tudi za preventivno ohranjanje glasovnega zdravja in krepitev glasovne kondicije.

Thumb vaje za upevanje 3

Brneče ustnice

Vajo brneče ustnice lahko izvajamo z lestvicami ali pa samo drsimo gor in dol po tonih ter ustvarjamo lastne melodije. Z vajo aktiviramo tako ustnice kot tudi glasilke, ki jih na ta način odlično upojemo in pripravimo na petje.

Thumb vaje za upevanje 4  1

Brneč jezik

Smešna vaja, pa tako učinkovita. Vaja brneč jezik odlično sprosti koren jezika in postavi glasilke v optimalno lego. Zelo pomaga pri učenju petja sproščenih višin. Poskusite jo kar z melodijo kakšne pesmi.

Thumb vaje za upevanje 5

Brneče ustnice + brneč jezik

Če združimo brneče ustnice in brneč jezik, dobimo prav posebno vajo, ki sprošča naš inštrument. Vibracije sproščajo mišične napetosti okoli glasilk, hkrati pa treniramo tako ustnice kot tudi jezik in mišice glasilk.

Thumb vaje za upevanje 6  1

Napihnjena lica

Prav tako kot z ostalimi vajami z vajo napihnjena lica povečamo pritisk na glasilke in postavimo glasilke v optimalno lego. S petjem lestvic na ta način odlično upojemo glas.

Blog

Vedno kaj novega o glasu; videi in lestvice, znanstvene novosti, zanimivosti in pogovori z ljudmi. Vse kar nas navdušuje o glasu, želimo deliti z vami.

Ne prezrite

NOVO!! Online izobraževanje za pevce

NOVO!! Online izobraževanje za pevce

Moj glas - moj inštrument