Vse za petje na enem mestu

Blues, soul in jazz petje - tečaj

Blues, soul in jazz petje - tečaj

Med glasbeniki popularnih zvrsti glasbe velja rek: ''Če znaš igrati blues, znaš igrati vse.'' Jazz, soul in blues glasba so osnove skoraj vseh popularnih stilov petja. Z njihovim razumevanjem veliko lažje sodelujemo z drugimi glasbeniki, improviziramo, eksperimentiramo in navsezadnje ustvarjamo svojo glasbo. Lahko bi rekli, da postanemo bolj glasbeno razgledani. 

Tečaj blues, soul in jazz petja traja 10 tednov, vsak teden ob istem času, po 90 min. Da je delo lahko čim bolj učinkovito, v vsako skupino sprejmemo največ 6 pevcev. 

Glavne teme tečaja

 • osnove glasbenih zvrsti: blues, gospel, swing, bossa nova, samba, funk, soul
 • osnove jazz improvizacije ''Scat''
 • širjenje svojega glasbenega repertoarja
 • razumevanje besedil in interpretacija
 • učenje začetne komunikacije s spremljevalnimi inštrumentalisti
 • kaj je 'Lead sheet'

Več o temah tečaja

 • Širjenje lastnega repertoarja


Med preučevanjem določene glasbene zvrsti bomo spoznavali tudi najbolj znane skladbe, ki so prepoznavne za vsako zvrst posebej ter skladatelje in znane interprete posamezne zvrsti. Po glasbenih slogih bomo širili svoj repertoar. Vsak pevec bo imel svobodno izbiro pri izboru svojih najljubših skladb posameznega žanra.  • Ritem in harmonija


Vsaka od zgoraj naštetih glasbenih zvrsti ima svoje ritmične posebnosti. Vsako zvrst bomo vzeli pod ritmični in harmonski drobnogled ter spoznali in se naučili, kako se gibati oz. frazirati v posameznem glasbenem stilu. 

 • 

Razumevanje besedil ter interperetacija


Čas bomo namenili tudi razumevanju besedil ter interpretaciji. Pridobobili bomo znanje, kako interpretirati posamezen stil v okviru ritma in harmonije, ter si v teh okvirih dovoliti svobodo, da poiščejo svojo avtentičnost.

 • 

Vokalna Improvizacija “Scat”


Učenje improvizacije sprva poteka preko igre z akordi, ritmom in zlogi. Tako se naučimo sestavljati glasbene slike in motive, ki jih lahko kasneje uporabimo za pisanje skladb in izražanje svoje avtentične osebnosti. Spoznali bomo “scat”, ki je ime za vokalni jezik improvizacije in se uporablja predvsem v jazzu in bluesu.  • Pisanje “Lead Sheeta” 

Lead sheet je oblika glasbene notacije, ki določa bistvene elemente priljubljene pesmi: melodijo, besedilo in harmonijo. Melodija je napisana v notah, besedilo je napisano pod posamezno noto oz. notnim črtovjem. Harmonija je označena s simboli akorda nad notnim črtovjem. 


 • 

Delo z inštrumentalisti in ansambli


Pogosto se zgodi, da pevec ne ve, kako sodelovati in se glasbeno sporazumevati z inštrumentalisti ali ansamblom. Naučili se bomo, kako svojo interpretacijo, ritem, glasbene ideje ter harmonije obrazložiti in napisati za inštrumentaliste, da se čim hitreje glasbeno sporazumemo med sabo.Mentorji

Blues, soul in jazz tečaj vodi: 

Kristina Oberžan, magistrica jazz petja, pevka, učiteljica petja, avtorica glasbe ter Life Coach. 

Urnik

Urnik za šolsko leto 2018/2019 bo znan v kratkem.

Cena in prijava

Cena 10-tedenskega tečja je 240 eur.

Za posamezen tečaj imamo 6 mest. Za rezervacijo pišite na info@akademijazaglas.si ali pokličite 041240210. Račun vam pošljemo po emailu in vaša rezervacija je potrjena s plačilom. 

Če želite več od tečaja...

Za vse tiste, ki si želite obiskovati vaje za blues, soul in jazz petje več kot 10 tednov, v studiu nudimo celoletno šolo, ki poteka od oktobra do junija. Več o šoli blues, soul in jazz petja.

Kristina o sodelovanju z glasbeniki

O nas

Naše poslanstvo je širiti idejo, da vsak izmed nas v sebi nosi izjemen inštrument ter, da se s pravo vajo prav vsak lahko nauči obvladovati svoj glas in peti. Še bolj pomembno pa je, da se svoj glas naučimo imeti radi.

Vsako vajo se trudimo prilagoditi posamezniku. Redno se izobražujemo o vseh novostih na področju poučevanja glasu in petja ter skrbimo, da so naši pristopi vedno sveži podkrepljeni, tako s teorijo kot prakso.