Vse za petje na enem mestu

Blues, soul in jazz petje - šola

Blues, soul in jazz petje - šola

Jazz, soul in blues glasba so osnove skoraj vseh popularnih stilov petja. Z njihovim razumevanjem veliko lažje sodelujemo z drugimi glasbeniki, improviziramo, eksperimentiramo in navsezadnje ustvarjamo svojo glasbo. Lahko bi rekli, da postanemo bolj glasbeno razgledani. 

Med glasbeniki popularnih zvrsti glasbe velja rek: ''Če znaš igrati blues, znaš igrati vse.'' 

Šola blues soul in jazz petja poteka od oktobra do junija dvakrat mesečno po 120 minut za pevce starejše od 15 let. Da je delo lahko čim bolj učinkovito, v vsako skupino sprejmemo največ 6 pevcev. 

Česa se učimo?

  • Osnove glasbenih zvrsti in spoznavanje pomembnih avtorjev ter obdobij razvoja popularne glasbe

Blues, Gospel, Swing, Bossa nova in Samba, Funk, Soul, Motown, Slovenska popevka, Country, Rock ’n’roll, Pop in Disco. Dotaknili se bomo tudi drugih zvrsti jazz-a, kot so Dixieland, Bebop, Cool jazz, Mainstreem jazz, itd.

  • Urjenje ritma in harmonij

Vsaka od zgornjih glasbenih zvrsti ima svoje ritmične posebnosti, zato bomo vsako vzeli pod ritmični in harmonski drobnogled ter spoznali in se naučili, kako se gibati oz. frazirati v posameznem glasbenem stilu. 

  • Širjenje lastnega repertoarja 

Med preučevanjem določene glasbene zvrsti bomo spoznavali najbolj znane skladbe, ki so prepoznavne za vsako zvrst posebej ter skladatelje in znane interprete posamezne zvrsti. Po glasbenih slogih bomo širili svoj repertoar. Vsak pevec bo imel svobodno izbiro pri izboru svojih najljubših skladb posameznega žanra. 

  • Razumevanje besedil ter interperetacija

Čas bomo namenili tudi temi, ki je za pevce zelo pomembna in to je razumevanje besedil ter interpretacija. Pevci bodo dobili znanje, kako interpretirati posamezen stil v okviru ritma in harmonije ter spoznali, koliko svobode v tem ima vsak pevec, da se čim bolj približa svoji avtentični oz. iskreni interpretaciji. 

  • Vokalna Improvizacija “Scat”

Za popularne ameriške glasbene zvrsti je značilna improvizacija, ki se pojavlja v vseh glasbenih zvrsteh od gospela in bluesa naprej. Vokalna improvizacija je namenjena predvsem temu, da si vsak pevec razširi znanje slišanja harmonij, ki pripomore k boljši in bolj avtentični interpretaciji ter kvaliteti same izvedbe skladbe in celo kasnejšemu skladanju novih skladb. Spoznali bomo “scat”, ki je ime za vokalni jezik improvizacije in se uporablja predvsem v jazzu in bluesu. 

  • Pisanje “Lead Sheeta” 

Lead sheet je oblika glasbene notacije, ki določa bistvene elemente priljubljene pesmi: melodijo, besedilo in harmonijo. Melodija je napisana v notah, besedilo je napisano pod posamezno noto oz. notnim črtovjem ter harmonija je označena s simboli akorda nad notnim črtovjem. Za pevce je zelo dobrodošlo, da se naučijo napisati lead sheet v svoji tonaliteti, kajti s tem si omogočijo in poenostavijo delo in muziciranje z inštrumentalisti in ansambli. 

  • Delo z inštrumentalisti in ansambli

Vsak pevec si želi peti v živo z ansamblom ali vsaj enim inštrumentalistom, vendar velikokrat se zgodi, da ne vedo kako sodelovati in se glasbeno sporazumeti z njimi. Naučili se bomo, kako svojo interpretacijo, ritem, glasbene ideje ter harmonije obrazložiti in napisati za inštrumentaliste, da se čim hitreje glasbeno sporazumemo med sabo.

Komu je namenjena šola?

  • Vsem, ki se želite izobraziti oz. pridobiti širše znanje na področju blues, soul in jazz glasbe.
  • Vsem, ki bi si želeli kasneje nadaljevati svoje glasbeno izobraževanje na Konservatoriju za glasbo v Ljubljani ali Mariboru ter na tujih univerzah ali konservatorijih za popularno in jazz glasbo.  
  • Klasično izobraženim glasbenikom, ki si želijo pridobiti znanje na področju petja jazz in zabavne glasbe. 

Mentorji

Blues, soul in jazz šolo vodi: 

Kristina Oberžan, magistrica jazz petja, pevka, učiteljica petja, avtorica glasbe ter Life Coach

Pogoji vpisa v šolo za blues, soul in jazz petje 

Za udeležbo na šoli blues, soul in jazz petja je zaželjeno poznavanje not ter osnov glasbene teorije.

Urnik

Šola blues, soul in jazz petja poteka od oktobra do junija v skupini po 6 učencev, dvakrat mesečno po 120 minut. Urnik 2018/19 bo znan v kratkem. 

Cenik in prijava

Za plačilo Šole blues, soul in jazz petja imamo nekaj možnosti:

1. Plačilo za šolo blues, soul in jazz petja je 1-krat mesečno. V plačilo sta vključeni 2 vaji po 120 minut. 

Cena: 60 eur (49 eur + ddv) / mesec

2. Plačilo za celoletno šolo blues, soul in jazz petja (2018/19)  v enem obroku ob začetku šolskega leta. 

Cena: 540 eur (442 eur + ddv) 

Za kakršnakoli vprašanja ali prijavo na šolo pišite na info@akademijazaglas.si ali pokličite 041 240 210.

Če vam je celo leto preveč... 

Za vse, ki vam celoletna šola zaradi dolžine programa ne ustreza, nudimo tudi 10-tedenski tečaj blues, soul in jazz petja. Več o tečaju blues, soul in jazz petja.

Kristina o sodelovanju z glasbeniki

Ne prezrite

Petje med poletjem

Petje med poletjem

O nas

Naše poslanstvo je širiti idejo, da vsak izmed nas v sebi nosi izjemen inštrument ter, da se s pravo vajo prav vsak lahko nauči obvladovati svoj glas in peti. Še bolj pomembno pa je, da se svoj glas naučimo imeti radi.

Vsako vajo se trudimo prilagoditi posamezniku. Redno se izobražujemo o vseh novostih na področju poučevanja glasu in petja ter skrbimo, da so naši pristopi vedno sveži podkrepljeni, tako s teorijo kot prakso.