10 tednov spoznavanja, raziskovanja in odkrivanja svojega glasu. Enkrat tedensko po 90 minut, v manjši skupini (maks. 8 pevcev), pod vodstvom Nataše Nahtigal in Kristjana Virtiča.

Poznavanje osnovnega delovanja glasu nam je pri učenju petja v veliko pomoč. S tem znanjem pravilnejše izvajamo vaje in si ustvarimo optimalnejši pevski trening. Zato je glasovni napredek hitrejši.

Prvi del posamezne vaje je namenjen spoznavanju delovanja glasu ter raziskovanju vaj za upevanje, drugi del pa je namenjen ritmičnim vajam, odkrivanju različnih barv in dinamike glasu, večglasnemu petju, iskanju svojega izraza in petju pesmi.

Prednost dela v skupini je možnost poslušanja sopevcev, saj imamo med petjem vsi zelo podobne težave. Ko slišimo, kako mentor z različnimi vajami pomaga sopevcu, to lahko prenesemo nase in na svoje petje.

ikone_vaje prilagojene tebi_1

PEVSKA TEHNIKA

Spoznavanje zdrave pevske tehnike.

ikone_vaje prilagojene tebi_2

STIL PETJA

Raziskovanje petja različnih stilov.

ikone_10-tedenski tečaj_3

RITEM

Trening ritma in glasovne dinamike.

ikone_10-tedenski tečaj_4

HARMONIJE

Urjenje posluha in petje harmonij.

ikone_10-tedenski tečaj_5

NASTOPANJE

Petje na mikrofon. Učenje nastopanja.

ikone_10-tedenski tečaj_6

POSLUŠANJE

Učenje s poslušanjem sopevcev.

PRVI DEL TEČAJA

1. VAJA: Pevski inštrument in nastanek glasu

Spoznali bomo, kako naše telo deluje kot inštrument, kako nastane naš glas ter glavne prekomerne telesne napetosti, ki nas lahko ovirajo, da bi glas zvenel polno in sporoščeno.

2. VAJA: Delovanje glasilk — višina in kvaliteta glasu

Delovanje naših glasilk določi višino tona, ki ga pojemo, in kvaliteto glasu (zračen glas, prekomerno napet ali čist glas ). Ugotovili bomo, kako to lahko nadzorujemo.

3. VAJA: Dihanje je motor pevskega inštrumenta

Petje je sestavljeno iz vdiha in izdiha, med katerima poteka petje fraze. Temu zopet sledi vdih. Spoznali bomo, kakšno je optimalno dihanje, ki deluje kot dober motor za naš glas.

4. VAJA: Uravnotežen glas

Spoznali bomo, kaj vse vpliva na to, da se nam glas na visokih tonih zlomi ali zakaj se naprezamo in kakšne vaje uporabljamo za trening čistega in skozi celotni razpon.

5. VAJA: Kako ustvariti močan glas

Ugotovili bomo, kje nastaneta moč in barva našega glasu. Kako ustvarimo močnejši in polnejši glas. Kako se lahko igramo z močjo in barvo našega glasu.

6. VAJA: Oblikovanje ustne votline za super zvok

Petje polnih visokih tonov zahteva dober nadzor nad izgovarjavo. Z optimalno izgovarjavo lahko ustvarjamo močan in poln glas brez naprezanja ali napora.

7. VAJA: Nosna resonanca, “twang” in “belting”

Twang in belting sta izraza, ki se pogosto uporabljata pri petju moderne glasbe. Oba nam pomagata imeti močan glas. Naučili se bomo, kje nastaneta in kako ju ustvarjamo zdravo.

8. VAJA: Ravnotežje tehnike in umetnosti

Petje je umetnost, zato je pomembno, da poleg tehnike petja namenimo čas ustvarjalnosti in raziskovanju svojega stila. Pogledali si bomo vaje za krepitev ustvarjalnosti med petjem.

9. VAJA: Različni pevski okraski

Raziskovanje različnih barv glasu, različnih okraskov, različnih ritmov in glasovne dinamike. Tako spoznaš, kateri okraski najbolj ustrezajo tvojemu glasu.

10. VAJA: Ponovimo in naredimo pevski plan

Kako si ustvariti pevski načrt, da dosežemo svoje cilje glede petja? Zadnja vaja je namenjena tudi nastopanju. Vsak pevec odpoje pesem, ki jo je treniral na tečaju.

DRUGI DEL TEČAJA

Izražanje in odkrivanje glasu

Petje pesmi

Ritmične vaje

Odkrivanje različnih barv glasu

Odkrivanje različne glasovne dinamike

Večglasno petje

Medsebojno glasovno barvanje

Vaje za intonacijo

Vaje za interpretacijo

Vaje za improvizacijo

TEČAJ VODITA:

Nataša Nahtigal, vodja Akademije za glas, mentorica petja, po izobrazbi zdravnica

Kristjan Virtič, mentor petja, aranžer, zborovodja, pevec (Perpetuum Jazzile, Bassless, 4Given)

PRIJAVA NA TEČAJ

Za posamezni tečaj imamo 8 prostih mest. Za rezervacijo in termin tečaja nas kontaktirajte.  POVEŽIMO SE