Upevanje

Glavne vaje za upevanje

Glavne vaje za upevanje
Med te vaje v prvi vrsti spadajo vaje s slamico. Poleg njih pa še vaja brneče ustnice, vaja brneč jezik, vaja brneče ustnice in brneč jezik ter vaja napihnjena lica.

Pozitivni učinki vaj s polzaprtimi usti:
1. Ko so med petjem naša usta polzaprta, se več zraka odbije od ustnic in vrne do glasilk. To poveča pritisk nad glasilkami. Ta pritisk pomaga postaviti glasilke v bolj uravnoteženo lego in obliko. To ravnotežje pa je ključno za koordinacijo glasilk in dobro petje preko celotnega razpona.
2. Povečan pritisk v ustih, ki pripomore k vibraciji glasilk. Ko so usta polzaprta, več pritiska ostane v vokalnem traktu, ta pa povzroči, da glasilke lažje vibrirajo. Zaradi teh vaj so glasilke tudi manj utrujene.

Avtor slike: www.voicescienceworks.org

Celotni proces je zelo podoben plavanju in krepitvi mišic med treningom v vodi, kjer je pritisk vode na telo z vseh smeri enak. Prav to ustvarimo pri pihanju zvoka skozi slamico ali pri drugih vajah s polzaprtimi usti. Pritisk zraka nad glasilkami se izenači s pritiskom zraka pod glasilkami. Tako lahko optimalno krepimo notranje mišice glasilk.

Sorodne objave