Telo kot inštrument

Kaj so prehodi ( bridge )?

Zakaj se nam na določenih delih našega razpona glas zlomi ali pa začnemo stiskati? Odgovor si lahko poiščete v tokratni epizodi.

Epizoda je bila posneta kar nekaj let nazaj in metode poučevanja so se med tem malce spremenile. Danes verjamemo, da nimamo vsi pevci prehodov na istem mestu, tako da beseda ‘bridge’ malo izgublja svoj pomen. Kljub temu ostaja dejstvo, da nam različni toni zavibrirajo različne dele telesa. Če se naučimo čutiti svoje telo in čutimo vibracije tonov, potem veliko lažje pojemo preko celotnega razpona. Vsak izmed nas je drugačen in vsak čuti drugače. Imejmo radi svoje telo in bodimo sami sebi najboljši učitelji.

Teoretično pa smo včasih opisovali brigde takole:
Bridge-i so najbolj nestabilna mesta v našem razponu. Tam kjer se vibracija tonov prestavi iz enega dela telesa v drugega, tam je bridge. Ponavadi posamezen bridge sestavljajo trije toni. Za pevce sta najbolj pomembna dva, 1. in 2. bridge. Prvi bridge je med prsnim registrom in miksom, drugi bridge pa med miksom in registrom v glavi. Za bolj podroben opis si oglejte zgornji video.