Telo kot inštrument

Kako peti s prepono?

Peti s prepono se naučimo z vajami za optimalno dihanje in optimalno izgovorjavo med petjem.

Peti s prepono pomeni samo to, da prepona med petjem optimalno deluje. Poglejmo si kako, prepona izgleda in kako deluje.

”Kaj je petje s prepono? Kako naj pojem s prepono? Ne znam peti s prepono.”, pogosto slišim v studiu. Petje s prepono pomeni samo to, da prepona med petjem optimalno deluje.

Prepona je mišica, ki loči naš trup v dva dela, prsni del in trebušni del. Narašča se na spodnja rebra in deluje kot naprava za vdih. Ko se prepona skrči, se usloči, naredi podtlak v pljučih in s tem posrka zraku v pljuča – poteče vdih. Med izdihom se prepona sprošča, od spodaj pritiska na pljuča ter iz njih iztiska zrak iz pljuč.

Ker je pri petju pomembno, kako zrak vdihnemo in kako ga izdihujemo, ima prepona eno od glavnih funkcij za dobro, zdravo in stabilno petje. Prepono se naučimo pravilno uporabljati, če se naučimo med petjem optimalno dihati in izgovarjati besedilo.

Prepone sami ne moremo direktno skrčiti.

Prepona je mišica, ki je ne čutimo in je ne moremo zavestno neposredno upravljati. Je pod vplivom živčevja, na katerega mi nimamo neposrednega vpliva. Kaj to pomeni? Če vas vprašam, ali čutite kje je prepona in ali se lahko zavestno odločite, da jo boste skrčili? Se vam zdi, da čutite prepono ali trebušne mišice? Krčite prepono ali trebušne mišice? Če pa vam rečem, da intenzivno izgovorite abecedo, boste čutili pritisk v notranjosti trebuha. Ta občutek je delujoča prepona.

Torej prepone ne moremo neposredno skrčiti, vemo pa, da se skrči med vdihom. Če je naš vdih optimalnen, prepona super deluje. Kakšen vidh naredimo, pa lahko nadzorujemo, zato se bomo pri treningu prepone posvečali dihanju in izgovorjavi. Na oboje imamo direkten vpliv.

Zaupali bomo, da če se posvetimo dihanju in izgovorjavi, bo prepona med petjem delovala optimalno.