Pogovor & inspiracija

Kako si poiščem učitelja petja?

Pravi učitelj zna poiskati vaje, ki so dobre za vaš glas ter pozna prednosti in slabosti vašega glasu. Vaje, ki vam jih poda, krepijo vaše prednosti in pomagajo spreminjati vaše neoptimalne vzorce med petjem v optimalne. Z učiteljem se morate na vajah počutiti dobro, mu zaupati in imeti občutek, da ste lahko to, kar ste. Spodbujati vas mora, da imate radi svoj glas.

Prave vaje

S pravimi vajami za vaš glas boste odpravljali neoptimalne navade med petjem. Če boste vadili neprimerne vaje za vaš glas, se neoptimalnih vzorcev v svojem petju ne boste znebili, lahko se bodo celo še ojačali. Zato je zelo pomembno, da si skupaj z učiteljem poiščete vaje, ki pašejo vašemu glasu in trenirate le-te. Zelo dobro je, če vaje z učiteljem posnamete in nato posnetek doma poslušate ter z njim spoznavate svoj glas, vadite in tako hitreje napredujete.

Po pevskih vajah se morate počutiti dobro.

Med učenjem petja imejmo radi svoj glas Če pri petju izgubimo samozavest, jo je res težko dobiti nazaj in si zopet pridobiti občutek sproščenega petja in veselja do petja. Petje je zelo intimna in občutljiva stvar za vsakega posameznika, zato je še toliko bolj pomembno, da je vaš učitelj oseba, ki ji zaupate in vas zna spodbujati ter motivirati na poti spoznavanja svojega glasu.

Pravi učitelj vam bo pomagal vaše slabosti v petju popraviti, vaše posebnosti in prednosti pa okrepiti. Pravi učitelj vam bo pomagal, da se boste naučili peti zdravo ter vas spodbujal k ustvarjanju svoje glasbe in razvoju vašega stila. Pevskemu učitelju morate zaupati. Z njim se morate počutiti sproščeno in si upati ustvarjati ter čutiti glasbo na vaš način. Pomembno je, da preko celotnega procesa učenja obdržite svoj stil in svojo naravno barvo glasu.

Delo z večimi učitelji petja je dobro, če vam seveda tak način dela odgovarja, in če znate od posameznega učitelja izluščiti, kaj vam pomaga in kaj ne. Vsekakor je dobro pridobivati čim več informacij od drugih pevcev, glasbenikov, učiteljev, na kakršnihkoli delavnicah in spletnih vsebinah. Tako si boste širili obzorja in pridobivali znanje in ideje za napredovanje vašega petja.

Postanite sami sebi najboljši učitelj

Potrebujemo leta in leta, da spoznamo svoj glas in se naučimo obvladovati svoje glasilke ter izražati čustva s petjem. Na tej poti boste spoznali mnogo ljudi, ki vam bodo skušali pomagati na pevskih vajah, v studiu, na delavnicah, itd. Pomembno je, da vedno poslušate sami sebe ali se vprašate ali vam določena vadba oz. nasvet odgovarja ali ne. Od vsakega učitelja vzemite le tisto, kar vam pomaga. Le tako se boste razvijali in rastli v samosvojega pevca, ki ni pod vplivom nobenega učitelja in se zna izraziti na samo svoj način.

Sorodne objave