Telo kot inštrument

Uvod v pevski inštrument

Naše telo je najbolj kompleksen inštrument na svetu. Je edini inštrument, ki se iz sekunde v sekundo spreminja, proizvede pa lahko tudi do štiri oktave tonov in to brez tipk, strunic ali membran. Dobro petje je ravnotežje med treningom pevske tehnike in poznavanjem samega sebe, svojih občutkov in lastnega izražanja. Petje je umetnost. ​

Trening pevske tehnike je kot športni trening. Zdrava pevska tehnika je usklajeno delovanje naših mišic. Redna, vsakodnevna pravilna vaja nam sprosti neoptimalne mišične napetosti med petjem in jih spremeni v optimalne mišične napetosti.

Petje je umetnost, zato je del učenja petja tudi trening ustvarjalnosti; spoznavanje sebe, svojih občutkov, strahov in iskanje avtentičnega izražanja.
Med treningom petja namenimo vsaj toliko časa ali več, kot smo namenili pevski tehniki, ustvarjalnosti.

Namenimo več časa svojim prednostim kot slabostim. Dobro je poznati slabosti našega glasu, še bolje pa je prepoznati njegove posebnosti. Posebnosti ali prednosti so tiste, ki jih želimo odkriti in razviti do potankosti. So tiste, ki bodo našemu glasu dale svobodo in avtentičnost.
Slabosti glasu so tiste, ki jih želimo prepoznati in jim nameniti čas le zato, da nas ne bodo ovirale pri izražanju. Kakšna pa je tvoja posebnost glasu?

Za najboljši napredek med petjem:

1. imejmo radi svoj glas,
2. med učejem petja se s svojim glasom igrajmo,
3. nikoli ne kritizirajmo svojega glasu

Sorodne objave