Telo kot inštrument

Prepona, glavna mišica dihanja

Prepona je v obliki kupole in deli naš trup na prsni in trebušni del. Je tista mišica, zaradi katere nam ni potrebno misliti na dihanje. Ko se skrči, povzroči vdih, med njenim sproščanjem pa poteka izdih.

Med vdihom se prepona skrči, med izdohom in petjem se prepona sprošča.

Da vdihnemo, se prepona skrči, zato se usloči navzdol in poveča prostor v prsnem košu. V prsnem košu nastane podtlak, ki posrka zrak v pljuča in vdih. Prepona se nato sprošča nazaj v obliko kupole, od spodaj pritiska na pljuča ter iz njih iztiska zrak. Tako izdihnemo.

”Petje s prepono” je izraz, ki se je ogromno uporabljali pri poučevanju petja pred leti. Danes pa vemo, da je prepona mišica, ki je pod vplivom živčevja, na katerega mi nimamo direktnega vpliva. Pod vplivom tega živčevja so tudi srce, črevesje in ostali notranji organi.

Prepone ne čutimo in je ne moremo zavestno skrčiti.

To pomeni, da prepone ne moremo tako nadzorovati, kot lahko nadzorujemo mišice v roki ali nogi. Ko pevci slišimo izraz »poj s prepono« pogosto poskušamo krčiti prepono, vendar namesto tega krčimo trebušne mišice, s tem pa onemogočamo optimalno delovanje prepone.

Poleg tega petje poteka med izdihom, med katerim se prepona sprošča. Zato med petjem prepone ne želimo krčiti. Petje s prepono pomeni, da prepona med petjem optimalno deluje. Prepona deluje odlično takrat, ko so naš vdih, izdih in izgovorjava med petjem optimalni.

Sorodne objave