Vse za petje na enem mestu

Slamica - čudežni pripomoček

Vaje s slamico so sprva uporabljali zdravniki za zdravljenje poškodovanega glasu, saj so imele zelo dober učinek na zdravljenje. Kasneje so učitelji govora in petja ugotovili, da je slamica odlična tudi za preventivno ohranjanje glasovnega zdravja in krepitev glasovne kondicije.

Z usti zaobjamemo slamico in skoznjo pihamo zrak ter hkrati ustvarjamo polglasnik [ə]. Na ta način podaljšamo cev svojega glasovnega inštrumenta; kot da bi imel naš inštrument dolg cevast kljun. 

S pihanjem zvoka skozi slamico v grlu in ustih povečamo pritisk, ki pritiska od zgoraj na glasilke ter nasprotuje pritisku izdiha pod glasilkami. Na ta način glasilke postavimo v naravno lego ter jih razbremenimo notranjih in okoliških prekomernih napetosti. 

Za upevanje lahko uporabljamo slamice različnih premerov in dolžin. Če uporabljamo slamice z večjim premerom, uporabimo zraven še stekleničko ali kozarec z vodo in pihamo skozi slamico v vodo. Tanjše slamice uporabljajmo brez vode. Poglejte si video za nazornejši prikaz vaje.