Telo kot inštrument, Upevanje

Vdih med petjem

Optimalen vdih je neprisiljen vdih, lahko bi mu rekli tudi kar »sprejetje zraka«. Z njim sprostimo telo, postavimo glasilke v naravni položaj ter lahko pojemo s svojo barvo glasu preko celotnega razpona.

Optimalen vdih bomo v sestavili iz treh delov: sproščena spodnja čeljustnica, prožen prsni koš in mehak trebuh, ki gre malce ven.

Vse tri komponente so potrebne, da naša prepona med vdihom dobro deluje ter da se zrak enakomerno razporedi po pljučih.

Vzemite si nekaj minut in se osredotočite na svoje dihanje. Odgovorite si na vprašanja: Je moja čeljust sproščena? Je moj prsni koš prožen? Je moj trebuh med vdihom mehak in gre malce ven?

Ni pravila, ali med petjem vdihnemo skozi nos ali usta. Med vdihom želimo le sprostiti svoje telo in postaviti glasilke v naraven položaj, in če nam to uspe z vdihom skozi nos ali skozi usta, je oboje popolnoma pravilno.

Po naših izkušnjah je pevcem lažje vdihniti skozi usta. Vdih skozi usta je tudi bolj učinkovit, če imamo v pesmi veliko teksta in kratke premore za vdih. Predlagamo, da se sprva naučite vdihniti skozi usta, potem pa lahko poskusite vdihniti tudi skozi nos in usta hkrati ali pa samo skozi nos.

“Vsak od nas je drugačen, zato poslušajte svoje telo in bodite sami sebi najboljši učitelj.” 🙂

Sorodne objave